eredeti jelentésében egy olyan hely, ahol a fertőzött személyeket helyezik el. Mivel teljesen el van zárva a külvilágtól, ezért a bent található vírusok, megbetegedések nem juthatnak ki. Karanténbe zárhatnak állatokat vagy kereskedelmi szállítmányokat is. Már a középkorban többször alkalmaztak karantént, bizonyos járványok, pl. pestis idején. Először fejlettebb városokban, például a Velencei Köztársaságban. Ez abból állt, hogy lezártak bizonyos városrészeket, illetve a fertőzöttek otthonait, így nem tudták megközelíteni, illetve elhagyni azt. A karantén szó eredetileg a quarantina olasz szóból ered, ami negyven napot jelent, ugyanis ennyi ideig tartották, hogy akik még nem betegedtek meg, azok ne kaphassák el a fertőzést.

Legokosabbnak tartanám, ha mi, úgy ahogy itt vagyunk, távoznánk ebből a városból, mint már előttünk annyian távoztak és távoznak ma is; és elkerülvén mások tisztességtelen példáját, mint a halált, kimennénk lakni valamely vidéki birtokunkra, hiszen mindegyikünknek van jó egynéhány: és ottan tőlünk telhetőleg vidáman, jókedvben és kellemesen töltenők időnket anélkül, hogy bármi cselekedetünkben túlmennénk a józanság határain. Ott madárdalok zengenek, zöldellő dombok és síkságok gyönyörködtetik a szemet, a földeken tenger módjára hullámzik a dús vetés, százféle a fa és szélesebbre tárul a mennyboltozat, mely még akkor sem vonja meg tőlünk örök szépségét, ha netán elkomorul, s mindez gyönyörűségesebb látvány, mint városunk kongó falai. És ottan frissebb a levegő, és bővebben van minden, mi a mai időkben a megélhetéshez szükséges, meg a szomorúság is kevesebb.1

Mivel egy hete mással sem foglalkozom, mint hogy lemondom és átszervezni próbálom a lefoglalt, kifizetett, megrendelt repülőjegyeim, transzferjeim és szállásfoglalásaim, mivel nem szeretnék valahol kényszer pihenőként négy-öt hetet eltölteni, bezárva, mint egy börtönben. Persze lehet, hogy a vírus mégis gyorsabb nálam, és hiába okoskodom, megelőz. Ezért összegyűjtöttem, mivel lehet foglalatoskodni a karantén alatt, hogy ne unatkozzunk annyira.

 

  1. Vetkőzős pókert játszani, így ráadásul kevesebbet hordjuk a ruhákat, nem fogy olyan gyorsan a szállodai tusfürdő, amit ugye, a helyzetre tekintettel, nem töltenek majd újra. A napi huszonnégy órában szolgálatban levő egy szem szobalánytól ne várjunk csodákat.
  2. A pókerból aztán kialakulhat egy orgia, mivel a velünk együtt bezárt emberek legalább annyira unatkoznak, mint mi. A vírust így is, úgy is elkaphatjuk, ami meg a karantén alatt történik, az ott is marad, a maszkokkal meg a fertőtlenítőszerekkel.
  3. Ha szerencsénk van, hallunk majd izgalmas, felajzó történeteket, amiket mai Dekameronként megírhatunk, végre meglesz a bestseller sztorink. Igaz, hogy a karantén biztosan nem csupán tíz napig tart, így a cím megtévesztő lehet, de manapság ez a divat, a címnek semmi köze a regény történetéhez.
  4. Mivel bárhol leszünk is bezárva, a felhalmozott élelmiszerek elfogyhatnak, az utánpótlás meg nem mindig a fogunkra való (én például nem eszem disznót), így ingyen megvalósíthatjuk a bio vendégházakban méregdrága elvonulásokon árult léböjtkúrát, a fogyókúra garantált.
  5. Ha szerencsések vagyunk, és az otthonunkban kerülünk vesztegzár alá, végre megejthetjük az évek óta halogatott nagytakarítást. Kisuvickolhatjuk a penészt és a szappanhabot a csempék fugái közül, kiselejtezhetjük a kamra tartalmát (azért óvatosan, hátha most mégis megennénk az egy éve lejárt száraz tésztát). Előkerülhetnek a fél pár zoknik, amiről eddig meg voltunk győződve, a zoknimanó megette őket, elveszettnek hitt kedvenc fülbevalóink meg a műanyag dobozaink fedői.
  6. Tüzetesen átnézhetjük végre a gyerek füzeteit, dolgozatait, ellenőrzőjét. Inkább ne, mert szobafogságra úgy sem ítélhetjük.

    Az élet kemény, mint te.

    1. Giovanni Boccaccio Dekameron