Megszegett ígéretek
(Linwood Barclay Széthullás c. regényéről)

Szeretem a krimiket, nagyszerűen kikapcsol, főleg, ha jól felépített a sztori, meg a karakterek, és nem jövök rá már a nyolcadik oldal körül, ki az elkövető, ráadásul valami csavar, váratlan fordulat is bekövetkezik. Linwood Barclay eddig magyarul megjelent talán összes könyvét olvastam, most a legújabbat választottam, a Széthullást.

Nekem pont azért tetszenek Barclay történetei, ami másokat zavar, amiért szerintük unalmas, hogy mintha a szomszédban játszódna a sztori. Döbbenetes, mintha az ünnepek alatt a médiában hallott hírekről írt volna regényt a szerző. (Pedig az eredeti megjelenés a 2015-ös év.) Van egy eltűnt személy, aki sajnos feltehetőleg meghalt, de nem találják a holttestét, elvileg van egy gyanúsított is, de igazából semmit sem bizonyítottak rá, de a közvélemény legszívesebben azonnal meglincselné. Barcalay krimijében a Cutter család életét is teljesen feldúlja és ellehetetleníti, mikor fiúkat, Dereket, gyilkossággal vádolják. A részletek gyorsan kiszivárognak, a fiút megbélyegzik, és miután ártatlansága kiderül, elfogják a valódi elkövetőt, a társadalom továbbra sem menti fel, mert ugye, nem zörög a haraszt. Természetesen Derekből különc, magának való fiatal férfi lesz, és a szülők házassága felbomlik.

Még többet olvastam olyan anyákról, apákról a hírekben, akik azt hiszik, gyermekük a tulajdonuk, használják és kihasználják őket. Agnes úgy gondolja, mivel tökéletesen irányít egy kórházat, akkor persze tökéletesen tudja irányítani a családját is, sőt, nélkülözhetetlen számukra. Férje és lánya nélküle nem boldogulna, csak ő tudja megszabni életük helyes irányát, és bírálni cselekedeteiket, megtorolni hibáikat. Természetesen Agnes sem tökéletes, hibázik, mindenhol, a munkában és a magánéletben. Óriási árat fizet érte, de az igazi szenvedő áldozat természetesen a lánya.

A következő hírelem a politika. Az író tökéletesen bemutatja, hogy bármennyire is nem érdekel bennünket a politika, szeretnénk kívülállók maradni, nem lehetséges, mert helyi szinten biztosan befolyásolja az életünket. A sógor-koma alapon hozott döntések kihatnak a mindennapjainkra.

Még csak a délután közepén jártunk, és már találtam egy hullát, kihallgatott a rendőrség, az imént meg puskát fogtak rám. Nem nagyon mertem belegondolni, hogy mi jöhet még.(126.oldal) Számomra a felismerés, hogy bármikor megtörténhet velünk is, ami csak Barclay elméjében létezik, nagyobb feszültséget okoz, mint más krimi szerzők vérben tocsogó képei. A szerző legfrissebb regénye címlapján hirdeti: Minden bűnnek következménye van. És minden városnak titka.

A regény eredeti, angol címe, Broken Promise. Jelentése megszegett ígéret, ami sokkal jobban illik a történethez, mint a magyarra Széthullásként fordított változat. A szereplők nagy része mást sem tesz, csupán nem tartja be, amit ígért, és ez az életükbe kerül. Ráadásul az eredeti cím Barclay bravúrja, ugyanis a kisváros neve, ahol a bűnügyek történnek, Promise Falls. Tehát értelmezhetjük úgy is, a megtört város.

Ugyan a kiadó ajánlójában feltűnteti, hogy folytatásos sztoriról van szó, bár szerintük a mű önállóan is olvasható. Igen, de nekem rengeteget segített a mozaikok összerakásában, hogy olvastam az előző, Közel a veszély című kötetet. Ráadásul Barclay profi módon, a legizgalmasabb résznél hagyja abba, és az első részben megkezdett nyomozás lezárása majd a harmadik részben várható. (Remélem, és emiatt biztosan elolvasom majd.) Szóval úgy gondolom, hogy egyértelműbben kellene kommunikálni a krimi trilógia voltát, mert akkor nagyobb élményhez jutnának az olvasók. Mindenképpen azt ajánlom, kezdjék a Közel a veszéllyel, majd folytassák a Széthullással.

General Press Könyvkiadó, 2017., 389 oldal