A fétis egy olyan tárgy, amely a szexuálisan kívánt személy testrésze, ruházata vagy dolga, amely a kóros hajlamú személy nemi vágyát előidézi vagy fokozza. A szexuális fetisizmus lényege, hogy valamilyen, sokszor nem is kimondottan szexualitással vagy erotikával kapcsolatos tárgy vagy jelenség okoz nemi izgalmat. Gyakori tárgyak például a női cipők, fehérneműk, harisnyák. A szótár szerint, a kórosat azért egy kicsit kétségbe vonom, mert ugye férfiként női tangát hordani nem bűn, még ha a szárítókötélről csórták is el, (maximum kis értékű lopás), de a sorozatgyilkosok beteges gyűjtőszenvedélye már mentális gond. Amúgy portugál, latin, eredetű kifejezés, azt jelenti, bűvölés, varázslat.

Különleges esete a fétisizmusnak a celebek elbűvölése személyes ajándékokkal (például gipszlenyomat a nemi szervünkről), vagy a hírességek tárgyainak megszerzése. Anno a Beatles fénykorában a lánykák megrészegülve a zenétől, meg egyebektől, a koncertek alatt a színpadra dobálták bugyijaikat. Mondjuk, azt nem tudom, hogyan azonosították be a fiúk később, melyik lányhoz tartozott melyik fehérnemű. Ma már ez egyszerűbben működik, a rajongók pucér képeket küldözgetnek rajongásuk tárgyának, így a hírességek könnyebben dönthetnek. Mert ugye, attól még, hogy a bugyi felizgat, nem biztos, hogy a tulajdonosa is.

Kenneth Battelle az ötvenes-hatvanas években sztárfodrászként tevékenykedett. Felismerte az egyszer fenn, máskor lenn jelenséget, és időben gondoskodott arról, hogy ha már nem lesz tele a határidőnaplója, akkor is meg tudjon élni. Üzletet csinált a fétis-jelenségből, a hírességek levágott haját nem a kukába öntötte, hanem gondosan üvegdobozokban tárolta. Marylin Monroe hatvan éve őrzött hajtincsét egy onlájn aukciós oldalon tizenhatezer ötszáz dollárért árverezték el.

Ennél már csak az a valaki járt jobban, aki egy New York-i rádiónál interjú után elvitte Justin Timberlake megcsócsált pirítósát (valószínűleg nem igazán ízlett neki, ha meghagyta), és azonnal eladásra kínálta a neten. Timberlake egy fanatikus rajongója egy millió Forint körüli összeget fizetett a száraz kenyér birtoklásáért.

Azt még el tudom képzelni, mit lehet tenni egy hajtinccsel, szagolgatni, simogatni, aludni vele, elképzelve, hogy Marylint öleled. Én is sokáig szagolgattam egy kölcsön kapott sálat, egy hónap múltán is beazonosítottam Kutyuska parfümjét rajta. De mit lehet kezdeni egy pirítóssal? Ha megeszed, eltűnik, ráadásul kulináris élvezetet a csonttá száradt kenyérdarab már nem ad. DNS-t veszel a nyálából? Ötleteket várok.

És most elgondolkodtam, lehetséges, hogy a kedvenc, átlátszó, fekete Swarovski csillámos melltartómat se a mosógép ette meg, illetve nem is a zoknimanók dugták el valahova, és amikor tényleg bestseller szerzővé válok, majd felkerül valamelyik aukciós oldalra?!

Előbb-utóbb mindenki megtalálja a párját. Vagy másét. De legalább a zokniét.