Minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, ill. az eszközök forrásainak állományát, vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell készíteni. Minden bizonylaton szereplő gazdasági eseményt le kell könyvelni.

Elegánsan öltözött pár előtt nyílt ki az automata ajtónk. A hőség ellenére mindketten úgy néztek ki, mintha egy konferencia elődására készültek volna. A férfi antracit öltönyben, fehér inggel, sötétkék, unalmasan csíkos nyakkendőben, a nőn vajszínű kiskosztüm feszült, egy hajszálnyit szorosabban, mint egy üzletasszonyon illett volna, ráadásul a szettet élénk rózsaszín blúzzal dobta fel és egy pink virágbrossal tette nyáriassá. Ugyan nálunk, a hotelben, sosem rendeztünk konferenciát, egyszerűen nem volt hozzá megfelelő termünk, csak egy tíz személyes tárgyalónk van, a wellness turizmusra szakosodtunk, tehát előadásra nem jöhettek, de sokan tartottak üzleti megbeszélést a lobbi bárban, főként, ha a partner nálunk szállt meg.

A nő félrevonult telefonálni, élénken csacsogott valakivel, közben vihorászott. A férfi idegesen tekingetett körbe. Megszólítottam, segíthetek-e, keres-e valakit. Senkit, bejelentkezne. Megkértem, fáradjon a recepciós pulthoz, töltse ki a bejelentő nyomtatványt, addig én elkészítem a szobakártyákat. Átadott egy névjegyet, hogy az azon szereplő cégre állítsuk ki a számlát, és nyomatékosan megkért, hogy ne szerepeljen rajta, hány fő aludt a szobában. Megnyugtattam, a számlázóprogramunk csupán az itt töltött éjszakákat és a fogyasztást tűnteti fel. Eltűnt az arcáról a sápadtság, láthatólag felélénkült, megkért, foglaljak neki vacsorára egy asztalt két főre a teraszon, ugyan intim, félreeső sarokban, de a tóra lehessen látni. És mindenképpen gyújtsanak gyertyát. Sejtettem, hogy nem a szúnyogok miatt aggódik. Végül egyeztetett egy páros masszázst szombat délelőttre.

Másnap reggel az éjszakás kolléga átadta a tudnivalókat, elmesélte, semmi említésre méltó esemény sem történt, szerencsére, kivéve, hogy a negyediken többen panaszkodtak, nem tudnak aludni, annyira hangosan ment a műsor a négyszáztizenkettőben. Azt a szobát adtam ki a konferenciás párocskának Sikongatás, nyögések, zuhanyzás. A háromszáztizenkettőből letelefonáltak, miért éjfélkor szerelünk, fél órája kalapálás hallatszik a fejük felett. Az éjszakás faarccal közölte, nem mi karbantartunk, hanem a vendégünk. Délelőtt találkoztam velük ismét, amikor a masszázshelyiséget keresték, a férfi nyugodt volt, arca teljesen kisimult, a nő még idétlenebbül vihorászott, mint aki már reggel spicces, és a lobbi minden sarkából szelfiket lőtt.

Vasárnap szabadnapos voltam, hétfőn ismét szolgálatban, dél körül én vettem fel a telefont. A Concorde Kft-től keresett a könyvelőjük, a hétvégén kiállított számlánkkal kapcsolatban. Mondtam, nem én vagyok illetékes, de szívesen kapcsolom a pénzügyet. A könyvelő erősködött, biztosan én tudok segíteni, ugyanis a számla alakilag tökéletes, mindenben megfelel a számviteli törvény előírásainak. Csak hát ugye, náluk a cégnél jelentős megszorítások vannak, az a szabály, hogy ha két kolléga együttesen utazik, akkor egy darab két ágyas, ha pedig egyedül, akkor egy ágyas szobában kell töltenie az éjszakát. Szóval áruljam el, legyek szíves, kinek a nevét tartalmazza a bejelentő. Ilyen információt nem adhatok ki, adatvédelmi okokból, válaszoltam, de ha ez megnyugtató és segít, a két ágyas szobában ketten aludtak.

Hamarosan újból csengett a telefon, megint én vettem fel. Férfihang, bemutatkozik, vajon kerestek-e már minket a Concorde Kft-től. Igen, körülbelül tíz perce beszéltek velem, de sikerült mindent tisztázni a szoba kihasználtságáról a könyvelő hölggyel. A feleségem volt, válaszolta letörten, majd köszönés nélkül letette a telefont.

Megint felmerült bennem az alibigyártó cég alapításának ötlete, kevesebb munkával, jóval több pénzt kereshetnék, mint itt a hotelben, ráadásul kapcsolataim is vannak hozzá. Amíg nem minden férfi olyan, mint a Szoftveres, aki profi módon mindig egy ágyas szobát foglalt, ami a szállodákban gyakorlatilag nem létezik, szinte biztos, hogy kétágyasban szállásolják el a szingli vendéget, aztán pedig becsempészett engem a szobába és készpénzzel kifizette az extra reggelit, mintha csak üzleti villásreggelire érkeztem volna, a végigdugott éjszakáról megfeledkezve, bőven megélnék a piacon.

Ne kívánd más feleségét, ugyanolyan idegesítő, mint a tied.