A dráma a líra és az epika mellett a három alapvető műnem egyike, a párbeszédekre épülő, többnyire színházi előadásra szánt irodalmi alkotások (drámák, drámai művek, illetve színművek) összefoglaló elnevezése. A dráma az általa kínált művészi hatást úgy kívánja elérni, hogy konkrét, egyedi figurák cselekvéseit jelen idejű formában mutatja be, így mutatva fel azok általános érvényű jelentéstartalmait. A helyzeteket jellemzi, hogy feszültség jelenik meg bennük.

A férfiak társkereső hirdetéseiben szinte kivétel nélkül szerepel, hogy olyan nőt keresnek, aki könnyen kezelhető és nem drámázik. Magyarán, nem tesz megjegyzéseket a neki nem tetsző dolgokról, szó nélkül tűri, hogy lábtörlőnek nézik, és még mosolyog is hozzá, angyalian, mint Mona Liza. Ráadásul önálló egzisztenciája van, lakása, kocsija, jól fizető állása, saját bejáratú gyereke. Képes szerelőt hívni az elromlott mosógéphez, lecseréltetni a nyári gumit, megszervezni a nyaralását, és beülni egyedül egy étterembe vacsorázni, ha éhes és úgy tartja kedve. Ezek után miért van szüksége a dráma okozójára, a férfira? Mert mi, nők, szentimentálisak vagyunk és gyengédségre vágyunk. Drámára.

A társkereső nők profiljaiban sosem szerepel a keresett férfi kritériumaként, hogy dráma mentes legyen, inkább szexi, humoros, okos, sportos, szép szemű. Nem, nem azért, mert a férfiak nem duzzognak, a nők csupán józanok, és tisztában vannak vele, a hiszti nem monodráma, mindig kétszereplős, és a nők biztosan előidézik, kellemetlen kérdésekkel, elvárásokkal, kontrolmániával, féltékenykedéssel.

Nézzük csak, miért drámáznak a férfiak?

Nyaggatás: Amikor számon kérik rajtuk, amit megígértek. Megmondták, hogy kicserélik azt a nyamvadt villanykörtét, teljesen felesleges minden negyedévben figyelmeztetni őket arra, hogy sötétben leesünk a lépcsőn.

Féltékenykedés: Nem kellene a barátnőjüknek nehezményezni, hogy az edzőteremben megismert csaj minden egyes izzadt fotóját lájkolják az instán, és mindegyikhez elismerő, buzdító megjegyzést is fűznek. Persze, fő az egészség, de azért a feladtad a csekket sms-re sem ártana fél nap után reagálni.

Fecsegés: A Milyen napod volt, kicsim? kérdésre nem szükségeltetik fél órás mesével válaszolni, elég egy jó, szar vagy elmegy reakció. Ez nem valódi érdeklődést takar, még csak nem is udvariassági formula, csupán előjátéka az esti szexnek.

Évfordulók: A hímneműek arra sem emlékeznek, melyik évben ismerkedtetek meg, nem, hogy melyik napon. Főként, hogy ő a kapcsolatotokat az összeköltözéstől számítja (addig szingli volt, és annyi nőt vitt fel, amennyit tudott), míg te, amikor megláttad Kriszti buliján. Születésnap nem számít, a nőket úgyis idegesíti az idő múlása, kivéve, ha Józsi lett ötven, mert arra lehet inni, lehetőleg a Balaton közepén egy vitorláson. Szóval kéretik elfelejteni az összes évfordulót, ahogyan a teremtés koronái teszik.

Szabadidő: kizárólag a férfié, az ő pihenését szolgálja a fáradalmas hét után, eszébe se jusson az oldalbordának számolni vele. Ilyenkor a férfi sörözik a haverokkal, maratont fut, foci meccsre megy, biciklizik és síel. A nő szabadidejében mos, vasal, ablakot pucol, kikérdezi az angol szavakat, befejezi Luca festményét a keddi rajzórára, ajándékot vesz anyósa jövő heti születésnapjára, telefonon beszél a barátnőjével Angliából, lehetőleg mindezt szimultán.

Szex: Ha a pasi fickós, és a nő fáradt, fáj a feje, az a gond. Ha a nőnek van romantikus kedve, vagy elérkezett a gyerekcsinálós idő, a férfi azután ér haza, mikor a másik már elaludt.

Diéta: amikor már megint saláta van vacsorára, pedig a hétvégi bulin a férfi órákig legeltette a szemét Lajos huszonkétéves fitnesz edző barátnőjén. A legelésnek csak ez a fajtája nem von drámát maga után, a zöldségeké feltétlenül. És persze amikor a férfi a tavalyi farmert nem tudja begombolni, biztos a felesége mosott már megint hatvan fokon.

Az okos nőnek egy baja van, hogy nem hülye.